IMG_1072 IMG_1051Olin jo pidämmän aikaa miettinyt, että haluaisin kokeilla tehdä kuusenkerkkäsiirappia, mutta vasta nyt pääsin omaan mökkimetsään niitä poimimaan ja auttamattomasti myöhässä. Kuusenkerkkien poimiminenhan ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten niitä voi kerätä joko omasta metsästä tai pyytää metsänomistajan lupa. Kerkkien tulisi olla tosi pieniä ja pehmeitä, muutaman sentin pituisia. Kevät ja alkukesä olis parasta aikaa poimimiselle ja mulla oli juhannusaattona täys työ, että löysin yleensä mitään. Mutta koska olin päättänyt, että minähän teen sitä siirappia niin muutaman tunnin metsässä samoilu tuotti sen verran tulosta, että pieni tilkka siirappia saatiin. Ensi keväänä aion todellakin kerätä näitä suuremman satsin ja purkittaa kesän rientoihin.. nimittäin maku on ihan super hyvä! En oikein osaa edes kuvata, miltä se maistuu, muttei todellakaan havunneulasilta. ;) Siirappimaisen makeaa, mutta siinä on sellainen omanlaisensa vivahde, hyvä sellainen. Käytetään jälkiruokiin tai suolaisiin ja ennen sitä on kuulema käytetty yskänlääkkeenäkin. Ilmeisesti tosi terveellistäkin. Uskomatonta mitä luonnosta saa! Reseptin löysin täältä, mutta tein huomattavasti pienemmän annoksen koska litraa en kerkkiä löytänyt enää. Kannattaa myös olla tosi tarkkana tuon keittämisen kanssa, ettei tee liian siirappimaista keittovaiheessa, koska jos sitä keittää liian pitkään, niin siirappi menee kivikovaksi. Siinä tapauksessa voi sekaan lisätä vähän vettä, jos keittelee liian kauan. Mutta tosiaan ensi vuonna uusi yritys ja tässä vielä tää resepti tännekin.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Made some spruce tip syrup on Saturday. It’s delicious and healthy and you can use it on desserts or on pretty much everything. Old people say it’s also really good cough medicine as well.. tasting so much better than from drug store for sure. ;) You can find many recipes online if you want to try but it’s probably too late to prepare it this year. But next spring :)