IMG_1271Tammikuu meni ja mä en saanut kyllä aloitettua vielä mitään kuntoilua tai terveellistä syömistä. Toivottavasti teiltä on lähtenyt vuosi sillä saralla paremmin käyntiin? Yks suhteellisen terveellinen juttu on, että meillä koko porukka syö puuroa aamiaiseksi. Yleensä marjojen kera. Nyt olen muutaman päivän ajan lisännyt sekaan myös chia siemeniä. Kuulin chiasta jo aikaa sitten, mutta vasta nyt sain aikaiseksi marssia luontaistuotekauppaan ja hakea pussillisen kokeiltavaksi. Ravintoarvolista puhuu kyllä puolestaan miksi nämä siemenet luokitellaan superfoodiksi. Wau!

Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, – jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Chia siemen sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa. Lainaus ja jos kiinnostuit niin lisää tietoa täältä.

Kuullostaa terveelliseltä. Ja mä kyllä henkilökohtaisesti saan mieluummin tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit ruoka-aineista kuin purkista. Muutamat ensimmäisen kokeilut on olleet ihan positiivisia. Siemenet eivät oikeastaan maistu millekään, joten niitä voi sekoittaa mihin vaan. Puuroon, smoothieen, leipomuksiin, jugurttiin – you name it! Siemenet voi myös liottaa vedessä jolloin ne muuttuu geeliksi, jonka voi sitten sekoitettaa ruokaan. Toi on kiva vaihtoehto jos ei normaalisti tykkää siementen koostumuksesta. Ruokalusikallinen aamuin illoin. Mä aion jatkaa kokeilua :) Onko muut kokeilleet tai käyttäneet jo pitkään?