IMG_2201 lowMe pidettiin kavereiden kans pieni brunssi meillä eilen sunnuntaina ja mä päätin jännityksellä testata onnistunko macaronsien kanssa uudestaan. Ja kyllä, nää onnistui vielä hieman paremmin kuin edelliset. Tohon oranssiin väriin oon jo tosin ihan kyllästynyt ja täytevaihtoehtoihin täytyy vielä perehtyä. Viimeksi tein yhden täytteen mascarponesta ja se ei mun omasta mielestä sopinut ollenkaan näiden väliin. Nyt sitten laitoin itsetehtyä vadelma-limehilloa, joka toimi ihan ok, mutta täytyy tehdä vähän lisää tutkimusta tuosta täytteestä. Luulen, että oon nyt ymmärtänyt kaikki vaiheet missä täytyy olla erittäin tarkkana noita keksejä tehdessä, koska siinä tosiaan voi yhden pienen vaiheen epäonnistuminen pilata koko lopputuloksen. Kun mä näitä ensimmäistä kertaa tein niin hölmönä vaan katoin jostain lehdestä ohjeen sen kummempia perehtymättä ja metsään meni. Ja meni itseasiassa metsään vielä monta kertaa, ennenkuin sitten ensimmäisen kerran onnistuin. Tässä teille nyt resepti ja vinkkejä missä mä itse kiinnitän huomiota. Nää ohjeet on kerätty usean eri sivuston ja blogin tiedoista soveltaen. Laitan youtube videon, josta mulle on ollut apua.

Ranskalaiset Macaronsit
(n. 20 kpl)

100 g kananmunan valkuaista
110 g mantelijauhoja
200 g tomusokeria
25 g sokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista kulhoon, peitä kulho kelmulla ja jätä pöydälle vuorokaudeksi vanhentumaan. (Jo tähän on todella montaa eri tyyliä, mutta mulla tää on toiminut. Ja voin kertoa, että ilman vanhennuttamista keksit eivät tule onnistumaan.)

Siivilöi mantelijauho muutaman kerran, ja tomusokeri kerran, yhdistä ainekset ja sekoita hyvin. (Mä käytin ruokakaupasta saatavia Sallisen mantelijauhoja, jotka ovat vähän karkeita sellaisenaan, joten on hyvä siivilöidä suurimmat pois. Näitä toki varmaan löytyy hienompaakin laatua, tai tuon jauhon voi vetää itse koneella sileämmäksikin).

Aloita vatkaamaan valkuaisia ja kun ne alkavat vaahtoutua, lisää puolet sokerista hiljalleen. Jatka vatkaamista ja kun valkuaiset muuttuvat valkoiseksi lisää loput sokerit. Jatkaa vatkaamista kunnes sinulla on marenkia. Marenki on valmista kun se pysyy kulhossa ylösalaisin, mutta muodostuneet huiput ovat vielä pehmeitä ja kiiltäviä. Tämä on tärkeä vaihe, ettet vatkaa liian vähän tai liian pitkään. Mua auttoi eniten tämä youtube video, eli tuosta näkee millaista marengin kuuluu olla.

Kun marenki on valmista, sekoita joukkoon väriaine. Minä käytin väritahnaa, mutta myös pulveri käy. Älä missään nimessä käytä nestemäisiä väriaineita, koska niillä minä ainakin epäonnistuin, eikä niitä missään ohjeessa suositella. Väriainetta voi laittaa sen mukaan minkä väristä haluaa, minä laitoin pienen veitsenkärjellisen, josta tuli aika voimakkaan värinen lopputulos.

Lisää mantelijauho-tomusokeriseos marenkiin ja sekoita nuolijalla ensin varovasti nostelleen ja sen jälkeen nopeammin hakaten, kunnes taikina on sopivaa. Suosittelen jälleen katsomaan tuon youtube videon, jonka sekoitusohjetta minä käytin ja josta myös näkee minkä paksuista taikinan tulee lopuksi olla. Tämä on jälleen tärkeä vaihe oli jos taikinaa sekoittaa liikaa tai liian vähän niin epäonnistuminen on mahdollinen. Taikina on sopivaa silloin kun massa on tasaista ja tippuu hitaasti lastasta.

Kaada taikina tämän jälkeen pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle pyöreitä macaronseja. Minä vedin ihan silmämääräisesti, mutta jos haluat kaikista kekseistä tasaisia, voit piirtää leivinpaperin alle muotin, jolloin osaat pursottaa kaikista suunnilleen samankokoisia. Tämän jälkeen lyö peltiä muutaman kerran pöytään, jotta ilmakuplat saadaan pois taikinasta ja kekseistä tulee tasaisia.

Anna keskien seisoa pöydällä ainakin 30 minuuttia tai enemmänkin, kunnes keksien pinta on kovettunut sen verran, että pintaan pystyy koskettamaan varovasti eikä siitä tartu taikinaa sormeen. Tämä tekee kekseille uunissa pitsireunan.

Paista keksejä uunin keskitasossa n. 10-12 minuuttia 140-150 asteessa. Kannattaa kokeilla mikä oman uunin lämpötila on, koska jos lämpötila ylittää 150 astetta, keksit alkavat halkeilla pinnasta. Loppuvaiheessa voi kokeilla varovasti keksin pinnasta ‘höllyykö’ se eli onko se vielä raaka sisältä. Aivan liikkumattomaksi sitä ei tarvitse saada.

Sitten vaan mieleistä täytettä väliin ja nam nam niinkuin meidän neiti asian ilmaisee! :) Tsemppiä, ei kannata lannistua, vaikkei ekalla kerralla onnistuisikaan, se on mahtava fiilis sit kun kaikki menee putkeen ja nää onnistuu! :)