leipä1

Meillä on viimeaikoina hullaannuttu leipomaan leipää. Pataleivästä on tullut melkeinpä joka viikonloppuinen juttu sen helppouden takia. Uhmaikäisen ja vauvan kanssa ei monestikaan ole mitenkään hirveästi aikaa eikä kyllä jaksamistakaan alkaa tekemään mitään kovin monimutkaisia reseptejä vaikka kuinka haluaisi. Kun mä tätä sitten ensimmäisen kerran kokeilin, olin todella hämmästynyt miten helppoa hommaa herkullisen leivän leipominen onkaan.. tätä kun ei tarvitse edes vaivata! Aika edullistakin tämä on jos vertaa, että samantyyppisen leivän hakee kaupasta tai leipomosta ja itse kun teet niin tiedät tasan tarkkaan mitä se sisältää. Olen huomannut, että tämä resepti on myös aika helposti muunneltavissa mieleisekseen. Kerron teille peruspohjan ohjeen ja mitä muunnoksia olen itse kokeillut. Useampikin kaveri on multa tätä reseptiä kysellyt, joten tässä tulee!

Pataleipä

  • 7dl vehnäjauhoja (luomu)
  • 1/2 tl kuivahiivaa
  • 1 tl ruususuolaa (muutkin suolat käy)
  • 3 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
  • oliiviöljyä

1. Sekoita kuivan aineet keskenään. Lisää kädenlämpöinen vesi hitaasti samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
2. Laita uuni lämpenemään n. 225 asteeseen ja laita valurautapata sinne kuumenemaan. Kun pata on kuuma, tulee leivän kuoresta rapea.
3. Kun uuni on valmis ja pata kuuma, sivele padan pohjalle ja reunoille oliiviöljyä ja kumoa taikina sinne sen kummemmin muotoilematta. Laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä n. 10-15 minuuttia.

+ Käsittääkseni tämä onnistuu myös muunlaisillakin uuniastioilla kunhan niissä on kansi, mutta itse olen tehnyt pelkästään valurautapadalla.
+ Helpointa on tehdä taikina illalla ja laittaa se sitten aamulla uuniin ja saat tuoretta leipää aamiaispöytään.
+ Olen korvannut osan vehnäjauhoista esimerkiksi kaurahiutaleilla (6 dl venhäjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita). Tähän siis voi laittaa vain osaksi vehnäjauhoja ja sekoittaa oman maun mukaan muitakin jauhoja.
+ Jos haluat sekoittaa joukkoon siemeniä, pähkinöitä, tuoretta yrttiä tms., sekoita nämä aineet 12 tunnin kohottamisen jälkeen hyvin taikinaan ja anna sen jälkeen taikinan kohota vielä n. tunti kelmun alla. Sen jälkeen menettele kuten ohjeessa.