IMG_1731Hyvää maanataita! Tää on nyt vika omenapostaus ainakin pariksi päiväksi ;-) Voin sit vielä myöhemmin kertoa miten se huonekuivaus onnistui. Mä en oo ennen tehnyt Tarte tatinia vaan enemmänkin perinteisiä omenapiirakoita. Oli siis ihan hauska kokeilla jotain uutta varsinkin kun noita omenoita jäi vielä vähän kuivauksen jälkeen käytettäväksi. Bongasin uudesta Maku-lehden numerosta tän ohjeen, mutta olen sitä ihan vähän muokannut, koska mulla ei kaikkia tarpeita ollut kaapissa. Miten se onkin, että nää leivontainspikset tulee aina hetkessä ja niitä pitää päästä toteuttaan sillä samalla sekunnilla.. kuullostaako tutulta? :) Joka tapauksessa Tarte tatinhan on ranskalainen kumottava omenatorttu, joka on parasta hetken päästä uunistaoton jälkeen. Tosin ihan hyvältä toi maistui myös seuraavana päivänä kun hieman lämmitti. Menee joko ihan silleen tai vaikka vaniljajäätelön kera. Ei mikään älyttömän vaikea, ehkä vaativin osa on saada voi ja sokeri karamelisoitumaan, jossa mä en nyt ihan täydellisesti onnistunut, mutta ei toi pahaakaan ollut. :-) Tässäpä vielä resepti jos haluatte kokeilla!

Tarte Tatin

500g Laskostettua voitaikinaa (mä käytin ihan vaan lehtitaikinaa, koska muuta ei ollut)
500g kotimaisia omenoita (suositellaan kiinteää talviomenalajiketta)
2 rkl sitruunamehua (mä laitoin 4rkl appelsiinistä puristettua mehua)
100g voita
2dl sokeria

  1. Ota taikina sulamaan. Pese omenat, kuori, poista siemenkodat ja pilko pienet kotimaiset omenat neljään osaan tai puoleksi. Purista sitruuna-/appelsiinimehu sekaan ja sekoita vähän.
  2. Sulata voi isossa valurautapannussa ja anna ruskistua. Laita levy pienemmälle ja lisää sokeri ja sekoita. Laita omenalohkot pannulle pyöreä puoli alaspäin ja anna kiehua hiljalleen n. 5-10 minuuttia kunnes sokeri on karamelisoitunut.
  3. Kauli taikina vähän pannua suuremmaksi ja nosta se omenoiden päälle. Käännä reunat sisäänpäin (minä käytin apuna lusikkaa) ja pistele taikinaan reikiä haarukalla. Paista 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 5 minuuttia, jonka jälkeen kumoa torttu ylösalaisin tarjoilulautaselle.

This should be last apple posting for now.. Will tell you later how the drying works in room temperature. Yesterday I tried tarte tatin for the first time and it came out quite nicely. If you didn’t know the tarte Tatin is an upside-down tart in which the fruit (usually apples) are caramelized in butter and sugar before the tart is baked. If you want to try let me know and I will translate the recipe. Have a great Monday everyone! x